Fa En یکشنبه 4 خرداد 1404 ساعت 1 و 58 دقیقه

عرضه پرقدرت آلومینیوم

عرضه پرقدرت آلومینیوم

باشگاه آلومینیوم: معاملات آلومینیوم تالار فیزیکی بورس‌کالا هفته پایانی اردیبهشت‌ماه را به گونه‏‏‌ای به پایان رساند که حجم عرضه شمش ۱۶‌درصد افزایش داشت، این در حالی است که قیمت این محصول روند صعودی را در پیش گرفته است. طی هفته مورد بررسی، بازار جهانی آلومینیوم تحت‌تاثیر کاهش تنش‏‏‌های تجاری در مسیر افت قرار گرفت، این در حالی است که قیمت شمش آلومینیوم در بازار داخلی افزایشی بود و این رشد قیمت را می‏‏‌توان به افزایش نرخ ارز در هفته آخر اردیبهشت‌ماه نسبت داد.

8 دقیقه

به گزارش باشگاه آلومینیوم، بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس‌کالای ایران در هفته پایانی اردیبهشت‌ماه امسال نشان می‌دهد، این بازار میزبان ۷‌هزار و ۹۷۵تن شمش آلومینیوم بود که با تقاضای ۶‌هزار و ۶۷۵تنی مواجه شد و در پایان هفته در مجموع ۶‌هزار و ۱۷۵تن شمش مورد معامله قرار گرفت. میانگین قیمت پایه برای این محصول در هفته آخر اردیبهشت‌ماه ۲۰۹‌هزار و ۷۱۴تومان به ازای هر کیلوگرم ثبت شد که نسبت به هفته پیش از آن ۳.۵‌درصد افزایش داشته است. در بازاه زمانی ۲۷ تا ۳۱اردیبهشت‌ماه با احتساب معاملات مچینگ ۷۷‌درصد از حجم شمش‌‌‌های عرضه‌شده با میانگین قیمت ۲۱۲‌هزار و ۳۴۵تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش رسید. مقایسه آمار بازار هفته پایانی اردیبهشت با هفته پیش از آن نشان می‌دهد که حجم عرضه و معاملات شمش‌‌‌‌‌‌های آلومینیوم به ترتیب ۱۶‌درصد رشد و ۷.۷‌درصد افت داشته‌‌‌ است.

واحدهای تولیدی در زنجیره آلومینیوم همچون سایر صنایع در فصل تابستان با محدودیت برق مواجه می‌‌‌شوند و به عبارت بهتر وضعیت برق این صنعت در فصل گرما متفاوت‌‌‌تر از دیگر فصل‌‌‌هاست. به گفته فعالان این حوزه، در سال ۱۴۰۳ وضعیت عرضه آلومینیوم به گونه‌‌‌ای پیش رفت که صنایع پایین‌‌‌دستی با مشکل مواجه نشدند. طی تابستان سال گذشته با وجود قطعی برق در واحدهای تولیدی فعال این بخش، این موضوع بر قیمت‌گذاری شمش آلومینیوم در تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران تاثیر چندانی نگذاشت و عامل رشد قیمت این محصول در سال گذشته افزایش نرخ ارز بود و نسبت عرضه و تقاضا در بازار فیزیکی در وضعیت تعادل قرار داشت و زنجیره پایین‌‌‌دستی با شوک قیمتی مواجه نشد.

افزایش قیمت آلومینیوم؛ سد راه معاملات

بررسی صنعت آلومینیوم طی سال ۱۴۰۳ نشان می‌دهد، عملکرد شرکت‌های تولیدکننده شمش آلومینیوم نسبت به میزان تقاضا مطلوب بوده، اما با توجه به اینکه سرمایه‌گذاری در زمینه بوکسیت و تولید پودر آلومینا آنچنان هزینه‌‌‌بر نیست و پتانسیل بالایی در شرکت‌های تولیدکننده وجود دارد، می‌‌‌توان میزان تولید آلومینیوم را برای سال‌جاری افزایش داد و در این مسیر نیز استفاده از معدن بوکسیت گینه که با وجود اجاره، سال‌ها مورد بهره‌‌‌برداری قرار نگرفته است، می‌‌‌تواند بسیار راهگشا باشد.

موضوع قیمت‌گذاری در صنعت آلومینیوم همچون سایز فلزات اساسی از اهمیت زیادی برخوردار است. طی سال‌های گذشته فلزات بر پایه دلار ۴‌هزار و ۲۰۰تومان قیمت‌گذاری می‌‌‌شدند، به طوری که فرمول قیمت‌گذاری حاصل‌ضرب نرخ جهانی فلزات حاصل در ارز ۴‌هزار و ۲۰۰تومانی در پریمیوم ۱۰درصدی (ضریب۱.۱) بود. این نوع قیمت‌گذاری در وضعیتی انجام می‌‌‌شد که پریمیوم در نظر گرفته‌شده برای فلزات مختلف یکسان نیست و مزایای تولید فلزاتی مانند فولاد، مس، سرب و روی که برای مثال خوراک موردنیاز آنها به‌‌‌ میزان کافی از معادن داخلی تامین می‌شود و این موضوع با تولید آلومینیوم که حجم زیادی از مواد اولیه موردنیاز این صنعت از بازارهای خارجی تامین می‌شود، کاملا متفاوت است. از طرفی این نحوه قیمت‌گذاری موجب شده بود تا دست مشتریان واقعی به آلومینیوم مصرفی نرسد و اغلب دلالان و افراد سودجو برای خرید اقدام می‌‌‌کردند و به عبارت بهتر بازار آلومینیوم به محلی برای دستیابی به ارز ۴هزار و ۲۰۰تومانی تبدیل شده بود و رقابت به‌وجودآمده برای خرید آلومینیوم با این قیمت توسط مشتریان کاذب انجام می‌‌‌شد.

این وضعیت ادامه داشت تا زمانی که وزارت صمت با همکاری بورس‌کالا تصمیم به اعمال تغییراتی در فرمول قیمت‌گذاری آلومینیوم گرفتند و از این‌رو قیمت آلومینیوم در بازار داخلی از حاصل‌ضرب میانگین قیمت جهانی این فلز در نرخ ارز ۴هزار و ۲۰۰تومانی در پریمیوم ۱۰درصدی محاسبه می‌شد. این فرمول تا مدتی اعمال شد، سپس متوسط نرخ ارز نیمایی در هفته نخست اردیبهشت‌ماه امسال، جایگزین ارز ۴‌هزار و ۲۰۰تومانی در فرمول مذکور شد. این تغییر فرمول بر میزان تقاضای آلومینیوم در بازار فیزیکی بورس‌کالا تاثیر گذاشت و به این ترتیب تولیدکننده‌‌‌ها و همچنین بورس‌کالا ۵‌درصد از ضریب اعمال‌شده در فرمول قیمت‌گذاری را برای بازگشت رونق به بازار فیزیکی آلومینیوم کاهش دادند که نتیجه آن افزایش عرضه و معاملات در تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران شد.

بازار جهانی در اغما

 

بررسی وضعیت بازار جهانی آلومینیوم در روز چهارشنبه ۳۱اردیبهشت‌ماه نشان می‌دهد که معاملات آتی آلومینیوم در کانال ۲۴۵۰دلار به ازای هر تن قرار داشت و بیشترین عقب‌‌‌نشینی را از ۱۴ماه مه ‌طی ۶هفته اخیر به ثبت رساند. عقب‌ماندگی مداوم در معاملات آتی آلومینیوم برای مبادلات اصلی، معامله‌‌‌گران فلز نقره‌‌‌ای را وادار کرد تا آلومینیوم خود را مجددا ضمانت کنند تا از متحمل زیان شدن ناشی از سقوط پوزیشن‌‌‌های کوتاه خود جلوگیری کنند. در نتیجه، تناژ باز آلومینیوم در موجودی انبارهای LME با نزدیک به ۹۳‌هزار تن افزایش به ۳۴۳‌هزار و ۲۵تن رسید که بیشترین افزایش در بیش از یک‌سال گذشته به حساب می‌‌‌آید.

قیمت آلومینیوم در حالی روند نزولی را در پیش گرفته که تولید آلومینیوم در چین به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده این فلز در جهان، به میزان ۴۵میلیون تن در سال نزدیک شده است. این حجم به طور تقریبی سقف قانونی تولید آلومینیوم اعلام‌شده توسط دولت چین به شمار می‌رود. دولت چین برای کاهش فشارهای زیست‌‌‌محیطی و کنترل مصرف انرژی، محدودیت‌هایی را بر تولید فلزات به‌‌‌ویژه در مناطقی مانند استان یون‌‌‌نان که با کمبود برق‌آبی مواجه است، اعمال کرده است. این محدودیت‌ها می‌‌‌تواند باعث کاهش یا ثبات عرضه جهانی آلومینیوم شود که به نوبه خود در افزایش قیمت‌های جهانی تاثیرگذار خواهد بود. کارشناسان بازار معتقدند که با ادامه این روند، تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان جهانی باید خود را برای تغییراتی در عرضه و قیمت آلومینیوم آماده کنند.

علاوه بر این، کاهش عرضه در چین ممکن است فرصت‌‌‌های جدیدی را برای سایر تولیدکنندگان در سطح بین‌المللی فراهم آورد.

منبع:‌دنیای اقتصاد

تعداد بازدید : 99

ثبت نظر

ارسال