Fa En دوشنبه 10 اردیبهشت 1403 ساعت 5 و 46 دقیقه

هوشنگ گودرزی، رئیس سندیکای صنایع آلومینیوم ایران:

ضرورت سرمایه‌گذاری برای راه‌اندازی خط تولید ورق کن‌استاک

ضرورت سرمایه‌گذاری برای راه‌اندازی خط تولید ورق کن‌استاک

باشگاه آلومینیوم: به‌طور معمول برای تولید قوطی‌های نوشیدنی از آلیاژهای مختلف کن‌استاک استفاده می‌شود که این ورق‌ها درحال‌حاضر در کشور تولید هدفمندی ندارند؛ چراکه لازمه تولید کن‌استاک، نیاز به تکنولوژی نوین و سرمایه‌گذاری دارد. تولید این نوع ورق‌های آلومینیومی در کشور به‌دست تولیدکنندگان محصولات تخت آلومینیومی امکان‌پذیر است اما هم‌اکنون این ورق ازطریق واردات تأمین می‌‌شود؛ درحالی‌که میزان مصرف آن‌ها نیز تقریباً بالا است.

سه شنبه 23 آذر 1400 ساعت 13:9

به‌گزارش باشگاه آلومینیوم به‌نقل از فلزات ‌آنلاین، هوشنگ گودرزی، رئیس سندیکای صنایع آلومینیوم ایران در این‌باره گفت‌و‌گویی انجام داده که شرح آن در ادامه آمده است:

  • تولید ورق آلومینیومی گرید کن‌استاک در کشور ملزم به داشتن چه شرایطی است؟

در ابتدا باید خاطرنشان کرد که این گرید از ورق آلومینیومی در کشور درحال‌حاضر تولید نمی‌شود. از سه آلیاژ مختلف برای تولید کن‌استاک بهره گرفته می‌شود که بخشی از این آلیاژها در داخل کشور تولید می‌شود اما میزان تولید آن به اندازه‌ای نیست که بتوان ورق آلومینیومی کن‌استاک تولید نمود. به‌طورکلی در، بدنه و گیره قوطی‌ها از آلیاژهای مختلف ساخته می‌شوند. بنابراین یکی از نیازهای بخش محصولات تخت آلومینیومی کشور تولید این گریدها از ورق آلومینیومی است که برای تولید قوطی آلومینیومی نوشابه و ... مصرف می‌شود که این امر باید مورد توجه قرار گیرد.

سال‌ها می‌شود که بر پروژه تولید ورق کن‌استاک کار شده است و متأسفانه هنوز سرمایه‌گذاران برای تولید این محصول اعلام مشارکت نکرده‌اند. همان‌طورکه گفته شد، تولید قوطی آلومینیومی به سه آلیاژ مختلف نیاز دارد و ساخت آلیاژهای آلومینیوم در کشور توسط هر تولیدکننده‌ای امکان‌پذیر است اما نکته مهم، وجود ماشین‌آلات لازم برای تبدیل مواد اولیه آلیاژی به ورق کن‌استاک است. بنابراین یکی از دلایل عدم پیدایش سرمایه‌گذار نیز این است که میزان تولید این گریدها در کشور بسیار کم بوده است اما در چند سال اخیر، با راه‌اندازی چند کارخانه تولیدکننده قوطی‌های آلومینیومی در شمال، مرکز و غرب کشور، نیاز برای تولید گریدهای قوطی آلومینیومی به‌شدت احساس شد و امیدوار هستیم که به‌زودی شاهد سرمایه‌گذاری برای تولید این سه گرید از ورق آلومینیومی باشیم.

  • چرا امکان ساخت ماشین‌آلات تولید ورق کن‌استاک در داخل کشور وجود ندارد؟

به‌صورت کلی، برای ساخت محصولات تخت آلومینیومی در کشور توانسته‌ایم بخش محدودی از ماشین‌آلات آن‌ها را تولید کنیم و در خطوط تولید شرکت‌های نوردی قرار دهیم. با این حال ماشین‌آلات و تجهیزاتی که برای تولید کن‌استاک به‌کار گرفته می‌شوند، تکنولوژی پیشرفته‌ای دارند که برای ساخت آن در داخل کشور، ماشین‌آلات ابتدایی به‌عنوان زیرساخت موردنیاز است که متأسفانه درحال‌حاضر در کشور موجود نیست.

همچنین نکته قابل ذکر بعدی این است که ساخت ماشین‌آلات مخصوص تولید ورق‌های آلومینیومی در ضخامت‌های بالاتر از کن‌استاک نیز نیازمند تکنولوژی خاص و متفاوتی بوده که به تعداد محدود در کشور ساخته شده است. یکی از دلایل کمبود یا نبود این ماشین‌آلات در کشور، عدم سرمایه‌گذاری در این حوزه است زیرا ساخت آن مقرون‌به‌صرفه نیست. به‌‌عبارت دیگر، تعداد ماشین‌آلات تولید ورق آلومینیومی به‌خصوص کن‌استاک در کشور آنقدر کم است که سرمایه‌گذار در صنایع بالادست برای تولید ماشین‌آلات رغبتی نخواهد داشت.

گفتنی است که نزدیک به 130 تا 140 میلیون یورو سرمایه‌گذاری برای ساخت خط تولید و تأمین ماشین‌آلات کارخانه تولید ورق‌های خاص آلومینیومی نیاز است که باید سرمایه‌گذاری برای آن با برنامه‌ریزی‌های دقیق انجام شود.

  • برآورد شما از میزان تقاضای کشور برای ورق کن‌استاک چقدر است؟

درحال‌حاضر، تصور بر این است که بین 22 تا 30 هزار تن ورق آلومینیومی گرید کن‌‌استاک در کارخانه‌ها درحال مصرف بوده و طبیعی است که این میزان مصرف افزایش پیدا کند.

  • به‌نظر شما، آیا سرمایه‌گذاری برای احداث یک واحد تولیدی با ظرفیت 30 هزار تن با هدف پوشش تنها تقاضای داخل صرفه اقتصادی دارد؟

قطعاً انجام این کار صرفه اقتصادی خواهد داشت زیرا درنهایت باید به ظرفیت ایجادشده نباید این‌‌گونه نگاه کرد که صرفاً نیاز 30 هزار تنی به این ورق تأمین شود بلکه باید میزان بالاتری ظرفیت تولید ایجاد کنیم تا بتوانیم نه‌ تنها قوطی آلومینیومی، بلکه مواد اولیه آن یعنی ورق‌ها را نیز صادر کنیم. علت اینکه صادرات خود ورق آلومینیومی اهمیت دارد، این است که تولید قوطی آلومینیومی با تناژ بالا، فضای زیادی را اشغال می‌کند و صادرات قوطی خالی ازنظر حمل‌‌و‌نقل، هزینه‌های زیادی را به خود اختصاص می‌دهد که به همین جهت نیز از لحاظ اقتصادی توجیه نخواهد داشت اما مواد اولیه تولید قوطی برای صادرات مناسب است و ارزآوری از این طریق می‌تواند به توسعه طرح کمک کند.

  • درحال‌حاضر، عمده ظرفیت‌های نورد آلومینیومی احداث‌شده در کشورهای خارجی، ازجمله کشورهای همسایه، دارای ظرفیت فعال بیش از 50 هزار تن هستند. آیا محصول تولیدی از واحدی که دارای ظرفیتی کمتر از این میزان باشد، قادر به رقابت با شرکت‌های خارجی خواهد بود؟

اگر در سرمایه‌گذاری انجام‌شده، صرفاً احداث یک واحد که تولیدکننده قوطی یا فقط کن‌استاک باشد را درنظر بگیریم، قطعاً قادر به رقابت با شرکت‌های خارجی نخواهد بود. با این وجود، هدف‌گذاری باید به سویی برود که تولیدکنندگان محصولات تخت آلومینیومی که به‌میزان 30 هزار تن ظرفیت تولید دارند، بتوانند خط تولید جانبی در سالن تولید خود برای برای ورق آلومینیومی گرید کن‌استاک راه‌اندازی کنند. درواقع با انجام این کار، 20 تا 30 هزار تن به میزان ظرفیت تولید شرکت اضافه خواهد شد که برای تولیدکننده از هر جهت، مقرون‌به‌صرفه خواهد بود. از قوطی‌های آلومینیومی که از ورق آلومینیوم گرید کن‌استاک تولید می‌شود، می‌توان برای کنسروسازی همه مواد غذایی و نوشیدنی استفاده کرد.

تعداد بازدید : 848

ثبت نظر

ارسال