Fa En جمعه 9 خرداد 1404 ساعت 8 و 5 دقیقه

کامودیتی‌ها متاثر از صلح تجاری غرب شدند

از دیپلماسی تجاری تا مازاد عرضه

از دیپلماسی تجاری تا مازاد عرضه

باشگاه آلومینیوم: با انتشار اخباری مبنی بر چراغ سبز اتحادیه اروپا برای آغاز مذاکرات تجاری با آمریکا، قیمت طلا و نقره نزولی شد. علاوه بر فلزات گران‏‏‌بها، فلزات صنعتی مانند سنگ‌آهن، مس و آلومینیوم هم در روزهای اخیر کاهشی بودند. محصولات کشاورزی حاضر در معاملات بورس‌کالا نیز تحت‌تاثیر مازاد عرضه جهانی، در سرازیری کاهش قیمت قرار گرفتند.

چهارشنبه 7 خرداد 1404 ساعت 17:10

به گزارش باشگاه آلومینیوم، اتحادیه اروپا روز دوشنبه موافقت خود را با تسریع مذاکرات تجاری با ایالات‌متحده آمریکا اعلام کرد. هفته گذشته دونالد ترامپ، رئیس‌‌‌جمهور آمریکا، اتحادیه اروپا را با اعمال تعرفه‌‌‌های ۵۰درصدی بر کالاهای اروپایی از ابتدای ماه ژوئن تهدید کرده بود.‌‌‌ بعدا تاریخ اعمال این تعرفه‌‌‌ها به ۹ژوئیه موکول شد تا زمان بیشتری برای مذاکرات فراهم شود. اتحادیه اروپا نیز در پاسخ اعلام کرد که برای جلوگیری از شکل‌‌‌گیری جنگ تجاری بین ایالات‌متحده آمریکا و اتحادیه اروپا، در راستای سرعت‌بخشیدن به روند مذاکرات با طرف مقابل تلاش خواهد کرد. بازارهای جهانی که پس از انتشار خبر اولیه در حالت آماده‌باش برای جنگ تجاری قرار گرفته بودند، به این خبر واکنش مثبت نشان دادند.

کاهش قیمت فلزات گران‌‌‌بها

قیمت هر اونس طلای جهانی روز سه‌‌‌شنبه بیش از یک‌‌درصد کاهش یافت و به زیر ۳‌هزار و ۳۱۰دلار رسید. طلا برای دومین روز متوالی کاهشی بود و این کاهش قیمت ناشی از خوش‌بینی سرمایه‌گذاران نسبت به بهبود روابط تجاری بین ایالات‌متحده و اتحادیه اروپا بود که اثر اخبار قبلی را تا حدی خنثی کرد. قیمت طلا تا ساعت ۱۲:۳۰ ظهر روز سه‌‌‌شنبه به ۳‌هزار و ۲۹۸دلار رسید تا بازدهی ماهانه این فلز هم منفی شود. رشد طلا در یک‌ماه گذشته تقریبا منفی یک‌درصد بوده است و علت این افت قیمت در‌ماه اخیر را باید در کاهش تنش‌‌‌ها و تعلیق تعرفه‌‌‌های تجاری ترامپ جست‌وجو کرد.

با این حال، رفتار سرمایه‌گذاران همچنان محتاطانه است؛ چرا که عواملی که نااطمینانی‌‌‌ها را تشدید کرده بود همچنان به طور کامل از میان نرفته‌‌‌اند. عواملی مانند افزایش کسری بودجه ایالات‌متحده آمریکا، نااطمینانی‌‌‌های مربوط به سیاست‌‌‌های پولی و مالی این کشور، مذاکرات تجاری جاری و تنش‌‌‌های ژئوپلیتیک در خاورمیانه و بین اوکراین و روسیه همچنان بر رفتار فعالان تاثیر می‌‌‌گذارند و تداوم روند ریزش قیمت طلا را با موانع جدی مواجه می‌‌‌سازند. قیمت نقره نیز در دو روز گذشته رشدی منفی را ثبت کرد؛‌‌‌ تا جایی که نرخ هر اونس نقره تا روز سه‌‌‌شنبه با تجربه افت ۱.۱‌درصدی نسبت به ‌روز قبل به ۳۳.۰۴۴دلار رسید. بازدهی ماهانه این فلز گران‌‌‌بها نیز تحت‌تاثیر عوامل مشابه به زیر صفر رسید و رشدی معادل منفی ۰.۲۳‌درصد را به ثبت رساند.

نفت در انتظار اخبار

قیمت هر بشکه نفت خام برنت روز سه‌‌‌شنبه به حدود ۶۴.۹دلار افزایش یافت؛ قیمتی که رشد ۰.۶درصدی را نسبت به‌ روز قبل نشان می‌دهد. این در حالی است که قیمت نفت تحت‌تاثیر انتظاراتی که افزایش عرضه اوپک‌پلاس را پیش‌بینی می‌‌‌کرد، کاهش یافته بود؛ اما کاهش تنش‌‌‌های تجاری ایالات‌متحده و اتحادیه اروپا نگرانی‌ها در مورد افزایش عرضه اوپک‌پلاس را جبران کرد. تعویق اعمال تعرفه‌‌‌های وارداتی بر کالاهای اروپایی نگرانی‌ها در مورد تعرفه‌‌‌هایی را که می‌‌‌تواند به کاهش تقاضای سوخت منجر شود تعدیل کرد. با این حال برای ترسیم و تحلیل مسیر حرکت قیمت نفت در آینده، باید به دو عامل تعیین‌‌‌کننده دیگر نیز توجه کرد: مذاکرات در جریان بین ایران و آمریکا و دیدار اعضای اوپک‌‌‌پلاس در اواخر هفته جاری. نتیجه مذاکرات، میزان عرضه و حضور نفت ایران در بازارهای جهانی را مشخص می‌کند که می‌‌‌تواند به رشد مثبت یا منفی قیمت نفت بینجامد. دیدار اعضای اوپک‌‌‌پلاس نیز احتمالا به نهایی شدن اهداف تولید ژوئیه این گروه منجر می‌شود که در تعیین جهت حرکت قیمت نفت موثر خواهد بود.

کامودیتی‌‌‌ها در سرازیری کاهش قیمت

روز سه‌‌‌شنبه قیمت هر پوند مس در معاملات آتی با بیش از یک‌درصد کاهش به زیر ۴.۷۵دلار در هر پوند رسید و از بالاترین رکورد چهار هفته‌‌‌ای خود یعنی ۴.۸۳ دلار که در آخرین روز معاملاتی هفته قبل به آن دست یافته بود، فاصله گرفت. این کاهش قیمت تحت‌تاثیر عوامل گوناگونی مانند افزایش عدم‌قطعیت‌‌‌های اقتصادی و تجاری جهانی، ‌‌‌ بی‌‌‌ثباتی سیاست‌‌‌های ایالات متحده آمریکا و از همه مهم‌تر پیش‌بینی‌‌‌ها مبنی بر افزایش مازاد عرضه مس صورت گرفت. گروه بین‌المللی مطالعات مس اخیرا پیش‌بینی خود را برای مازاد عرضه بازار در سال ۲۰۲۵ دو برابر کرده و به نزدیکی ۳۰۰‌هزار تن رسانده است. این گروه به تولید قوی سنگ معدن در سراسر آمریکای جنوبی به‌‌‌عنوان عامل اصلی افزایش عرضه اشاره کرده است. قیمت هر تن سنگ‌آهن چین در معاملات آتی نیز از بالاترین سطح شش‌هفته‌‌‌ای خود، یعنی ۷۴۰ یوآن که در ۱۴مه ثبت شده بود تا روز سه‌‌‌شنبه به ۷۰۰یوآن در هر تن کاهش یافت که دلیل آن چشم‌‌‌انداز منفی‌‌‌ برای تقاضای فلزات آهنی در چین، بزرگ‌ترین مصرف‌کننده این فلز بود. 

عرضه بیش از حد مسکن، پکن را بر آن داشت تا فروش خانه‌‌‌ها توسط فعالان حوزه املاک را قبل از تکمیل آنها ممنوع کند و یک منبع کلیدی تامین مالی برای بنگاه‌‌‌های فعال در این حوزه، یعنی پیش‌فروش مسکن را از بین ببرد. این امر به فشارهای کمبود نقدینگی می‌‌‌افزاید و خطر حذف یک منبع اصلی تقاضای فولاد جهانی را به همراه دارد. قیمت آتی هر تن آلومینیوم بدون تغییر محسوس در قیاس با هفته گذشته در سطح ۲‌هزار و ۴۶۰ دلار باقی ماند. روند کلی قیمت این فلز از ۱۱ مارس ۲۰۲۵ که ۲‌هزار و ۷۰۶ دلار را لمس کرد، تحت‌تاثیر عواملی همچون افزایش موجودی انبارها و وضعیت نامشخص اقتصاد کلان نزولی بوده است. کاهش مداوم قیمت معاملات آتی آلومینیوم در بورس‌‌‌های اصلی، معامله‌‌‌گران فلز را بر آن داشت تا آلومینیوم خود را دوباره تضمین کنند تا از ضرر ناشی از ادامه موقعیت‌‌‌های فروش خود جلوگیری کنند.

در نتیجه، تناژ آزاد آلومینیوم در انبارهای بورس فلزات لندن در ۱۸ مه نزدیک به ۹۳‌هزار تن افزایش یافت و در مجموع به ۳۴۳.۰۲۵ تن رسید که شدیدترین افزایش در یک سال اخیر بود و پس از آن به ۳۲۳ تن کاهش یافت. این افزایش موجودی، همزمان با افزایش تولید آلومینیوم در چین در ماه آوریل بود؛ چرا که کارخانه‌‌‌های ذوب برای بهره‌‌‌مندی از هزینه‌‌‌های تولید پایین‌‌‌تر، تولید را افزایش دادند که عمدتا به دلیل وجود برق آبی فراوان در مراکز تولید چین بود. در نهایت این عوامل مازاد عرضه را تشدید کرد و به کاهش قیمت آلومینیوم در سه‌ماه اخیر انجامید.

بازتاب زمستان گرم چین در بازار زغال‌‌‌سنگ

قیمت زغال‌سنگ نیوکاسل در معاملات آتی در ماه مه به ۱۰۰دلار در هر تن افزایش یافت؛ این در حالی است که زغال‌سنگ در اواخر آوریل به پایین‌‌‌ترین سطح چهار ساله خود یعنی ۹۳.۷دلار رسیده بود. در مجموع قیمت هر تن غال سنگ در ۶ ماه اخیر با کاهش قیمت ۳۵ درصدی مواجه شد و از ۱۵۳ دلار در هفتم اکتبر سال ۲۰۲۴ به ۹۹ دلار در تاریخ ۷مه ۲۰۲۵ رسید. آب و هوای نامساعد، فعالیت صادراتی را در ماه گذشته مختل کرده بود. علاوه بر این، قیمت‌‌‌ زغال‌سنگ در معاملات آتی از ابتدای امسال تحت‌تاثیر افزایش سهم تولید برق از منابع تجدیدپذیر و کاهش تقاضا برای گرمایش به دلیل زمستان گرم‌‌‌تر چین، ۲۰‌درصد کاهش یافته و از ۱۲۴ دلار در ابتدای سال جاری به ۱۰۰.۲۸ دلار رسیده است. در نتیجه این زمستان گرم در چین، تولید برق از سوخت‌‌‌های فسیلی در چین در سه ماه اول سال میلادی جاری ۴.۷‌درصد کاهش یافت و باعث شد واردات زغال‌سنگ حرارتی در سال منتهی به آوریل ۱۳.۱‌درصد کاهش یابد و به ۹۱.۵میلیون تن برسد. در حوزه عرضه، تولید اندونزی در سال گذشته به رکورد ۸۳۶میلیون تن رسید که ۱۸‌درصد از هدف اولیه خود فراتر رفت، اگرچه سرمایه‌گذاری‌‌‌های فزاینده در منابع انرژی جایگزین، تقاضا برای زغال‌سنگ حرارتی را با محدودیت مواجه کرد. علاوه بر این، چین قصد دارد پس از ثبت رکورد تولید در سال ۲۰۲۴، تولید خود را امسال ۱.۵‌درصد افزایش دهد و به ۴.۸۲میلیارد تن برساند. در نهایت مجموع این عوامل به مازاد عرضه و کمبود تقاضا منجر شده و در نتیجه موجب کاهش قیمت زغال‌سنگ شد.

انبارهای دنیا پر از غلات

قیمت غلات حاضر در بورس‌کالا نیز تحت‌تاثیر عوامل سیاسی و شرایط آب و هوایی دستخوش نوسان قیمتی شد. شواهد نشان می‌دهد به‌رغم رشد اندکی که گندم در یک‌ماه اخیر تجربه کرده، نمی‌‌‌توان برای آن روندی صعودی متصور بود. داده‌‌‌ها نشان می‌دهند که موجودی گندم استرالیا احتمالا در پایان فصل بسیار بیشتر از سال گذشته خواهد بود؛ امری که به علت کاهش واردات چین و رقابت با عرضه فراوان از سوی صادرکننده رقیب، روسیه، بدیهی به‌‌‌نظر می‌‌‌رسد. همین دو عامل کاهش واردات چین و افزایش مازاد عرضه روسیه بود که به قیمت‌ها فشار آورد و موجب ریزش قیمت هر بوشل گندم از ۷ دلار در مه ۲۰۲۴ به حدود ۵.۳ دلار در مه ۲۰۲۵ شد. در ادامه نیز ممکن است استرالیا برای رهایی از موجودی مازاد خود قبل از برداشت جدید گندم در سه‌ماه آخر سال، دست به فروش فوری غلات ذخیره بزند که این امر بر شاخص گندم در معاملات آتی بورس کالای شیکاگو که در حال حاضر به دلیل عرضه فراوان جهانی نزدیک به پایین‌‌‌ترین حد خود از سال ۲۰۲۰ معامله می‌شود، فشار بیشتری خواهد آورد.

منبع:‌ دنیای اقتصاد

تعداد بازدید : 95

ثبت نظر

ارسال