به گزارش”بوتیا”: از برگزاری داغ ترین مناظره تاریخ ایران ۴ سال می گذرد، مناظره ای میان میرحسین موسوی و محمود احمدی نژاد که میلیون ها نفر در سراسر جهان آن را به طور مستقیم مشاهده کردند. اما داغترین مناظره امسال میان کدام کاندیداها برگزار می شود و چه مسائلی در آن مورد بررسی قرار می گیرد؟
با فرارسیدن زمان تبلیغات رسمی انتخابات ریاست جمهوری ۸ نامزد احراز صلاحیت شده هرکدام با استراتزی تبلیغاتی خود در صدد سنجیدن عیار محبوبیتشان در میان مردم برخواهند آمد، سنجشی که گاه در مناظره های انتخاباتی به مجادله میان دو نحوه تفکر بر سر یک موضوع بدل خواهد شد.
با توجه به ترکیب نامزدهای امسال می توان حدس زد مسائل سیاست خارجی و رویکرد تیم ایران در مذاکرات با ۱+۵ در صدر توجهات خواهد بود چرا که دو مذاکره کننده فعلی و پیشین ایران کاندیدای کسب کرسی ریاست بر قوه مجریه هستند و قطعاً موضوع مذاکرات هسته ای به چالشی ترین بحث میان این دو نامزد بدل خواهد شد.
سعید جلیلی که در حال حاضر از حمایت جبهه پایداری و بخش بزرگی از اصولگرایان برخوردار است از مهرماه سال ۸۶ به این سو و پس از استعفای علی لاریجانی در سمت دبیر شورای عالی امنیت ملی مسئولیت مستقیم مذاکرات با گروه ۱+۵ را بر عهده دارد.
در مقابل جلیلی، حسن روحانی قرار دارد که اکنون با حذف آیت الله هاشمی رفسنجانی از گردونه رقابت ها انتظار می رود اصلاح طلبان به طور یکپارچه از او حمایت کنند، هر چند محمدرضا عارف معاون اول دولت اصلاحات نیز بخشی از اصلاح طلبان را نمایندگی می کند اما با توجه به شخصیت جنجالیتر روحانی به احتمال زیاد او به زودی خواهد توانست با حمایت هاشمی و سید محمد خاتمی اصلاح طلبان را به پشتیبانی از خود مجاب کرده در مقابل جلیلی موضع گیری کند.
آغاز مناظره ها پیش از انتخابات
پس از انتشار کتاب حسن روحانی به نام “امنیت ملی و دیپلماسی هسته ای” علی باقری معاون جلیلی در انتقادات شدیدالحنی به محتوای این کتاب حمله کرد و با دفاع از دستاوردهای تیم جلیلی دوران حسن روحانی را غیرقابل بازگشت خواند.
باقری با تاکید بر این که روند مذاکرات هستهیی در گذشته و اکنون با یکدیگر به هیچوجه قابل مقایسه نیست اظهار کرد: در دوره گذشته ما مذاکره نداشتیم. منافع و امنیت ملی ما مخدوش و صدمه دید. واژههای مجعولی مثل «تعلیق» را پذیرفتیم که موجب ارجاع ما به شورای امنیت شد. ما با پذیرش واژه تعلیق و اجرای آن به این مساله مشروعیت دادیم و صرفا به خاطر شکستن تعلیق از شورای حکام به شورای امنیت، موضوع ایران ارجاع شد.
در سوی دیگر حسن روحانی نیز دستاوردهای تیم جلیلی را قطعنامه های پی در پی علیه کشور و ارجاع پرونده ایران به سورای امنیت دانسته و تصریح کرده است هیات ایرانی تدبیر لازم را در مذاکرات از خود نشان نداده اند.
اکنون و با نامزدی جلیلی و روحانی در انتخابات باید منتظر مناظره ای پیچیده و مملو از ادبیات دیپلماتیک میان این دو ماند، چرا که هر دو تلاش خواهند کرد در عین پرداختن به دیگر مسائل کشور ازدستاوردهای خود در مذاکرات هسته ای نیز دفاع کنند.
فرصتی که می تواند علاوه بر افزایش آگاهی های عمومی در مورد روند مذاکرات دو رویکرد موسوم به مقاومت و سازش را نیز در کفه ترازوی رای ملت قرار بدهد، زیرا با تنگ تر شدن حلقه تحریم های آمریکا علیه کشورمان به بهانه برنامه هسته ای اکنون موضوع ایران اتمی مستقیماً با زندگی مردم کشور پیوند خورده است.
از دیگر سو رقابت دیرینه اصلاح طلبی و اصولگرایی نیز در بالاترین سطح خود در این مناظره مورد داوری مردم قرار خواهد گرفت، زیرا هم روحانی و هم جلیلی بسیار مشتاق خواهند بود به عنوان مدافع تمام قد جریان های سیاسی حامی خود در مناظره ظاهر شده و عملکرد دولت های پیشین را از این زاویه مورد نقد و بررسی قرار دهند.
مناظره ای میان دو شخصیت کاملاً متفاوت
حسن روحانی را می توان شخصیتی جنجالی و تهاجمی قلمداد کرد که در مناظره پیش رو به احتمال زیاد تلاش خواهد کرد جلیلی را به واسطه ارتباطش با دولت احمدی نژاد مورد نقد قرار دهد، زیرا بسیاری از هواداران جلیلی از آن رو که دبیرشورای عالی امنیت ملی شبیه ترین شخصیت به احمدی نژاد سال ۸۴ است او را حمایت می کنند و امیدوارند نواقصی که بعداً جریان اصولگرا در احمدی نژاد دید در جلیلی وجود نداشته باشد.
هر دو پیش از این نشان داده اند سخنوران ماهری هستند و می توانند از مواضعشان به خوبی دفاع کنند، هر چند جلیلی شخصیت جنجالی احمدی نژاد را ندارد اما ظاهر ساده و بی آلایشش بی درنگ احمدی نژاد سال ۸۴ را به خاطر می آورد، نامزد جوانی که در کمال ناباوری توانست تمام رقبای اصولگرا و اصلاحطلب را کنار بزند و برای ۸ سال ریاست قوه مجریه را در دست بگیرد.
جلیلی نیز مانند احمدی نژاد ۸۴ می تواند ادعا کند زیر دین هیچ گروه و دسته سیاسی نیست و حتی باوجود اصرار شدید پایداری ها تاکنون از حضور در همایش های انتخاباتی آنان پرهیز کرده است.
در مقابل روحانی آشکارا با حمایت هاشمی وارد رقابت ها شده و این موضوع را نه تنها تکذیب نمی کند بلکه بسیار هم به آن می بالد.
حسن روحانی در روزهای آتی تلاش خواهد کرد به عنوان تنها گزینه اصلاح طلبان در انتخابات در مقابل جلیلی قرار بگیرد، کارزار تبلیغاتی این دو را می توان به رقابتی دیپلماتیک و در عین حال داخلی تعبیر کرد که دو خط فکری متفاوت اصولگرایی و اصلاح طلبی درون جامعه را نمایندگی می کند، رقابتی که از سیاست خارجی تا سیاست داخلی و اقتصاد در بالاترین سطح آن مورد بحث قرار خواهد گرفت.
ثبت نظر