گروهي از پژوهشگران شيمي و مهندسي شيمي کشورمان با دستيابي به يک فناوري پيشرفته، موفق به تبديل انواع ضايعات هيدروکربني جامد و مايع به فرآوردههاي نفتي شده و قصد دارند واحد صنعتي اين طرح را با ظرفيت توليد سالانه 10 هزار تن گازوييل و بنزين از زباله و ضايعات آلي راهاندازي کنند.
>به گزارش بي باک به نقل از ايسنا، در اين راستا، واحد نيمه صنعتي بازيافت و تبديل ضايعات نفتي به سوخت نيز با موفقيت به بهره برداري و کارايي آن به تاييد چند مرکز علمي و فناوري کشور رسيده است. با اين حال، اجراي فاز صنعتي طرح به دليل کم توجهي دستگاههاي ذيربط در تخصيص بودجه با مشکلات جدي مواجه شده است.
مهندس سيد رامين حبيبي، دانشجوي دکتري مهندسي محيط زيست و مجري طرح در گفتوگو با خبرنگار فناوري ايسنا اظهار کرد: در اين طرح با استفاده از راکتور طراحي شده و کاتاليستهاي خاص، انواع ضايعات هيدروکربني از قبيل نايلون، PET، چرم مصنوعي، تاير و لاستيک، روغن سوخته و هيدروکربورهاي ضايعاتي و کانسارهاي معدني نفتي از طريق فرآيند پيروليز به گازوئيل و ساير فرآوردههاي نفتي تبديل ميشوند.
به گفته وي، طبق آزمايشهاي اوليه با استفاده از اين سيستم، ضايعات تاير تا 45 درصد، PET تا 4 درصد، نايلون و روغن سوخته تا 80 درصد به گازوئيل تبديل ميشوند.
اين محقق خاطرنشان کرد: بررسيهاي ما همچنين نشان داد با استفاده از اين شيوه، قير طبيعي که يکي از دو منبع عمده آن در منطقه کرمانشاه قرار دارد تا 55 درصد، قابل تبديل به گازوئيل است.
وي در خصوص روند اجراي اين طرح گفت: پايلوت اين سيستم با ظرفيت 400 کيلوگرم خوراک روزانه به بهرهبرداري رسيده که قادر است به طور متوسط حدود 250 ليتر در روز گازوئيل توليد کند. اين سيستم حسب کاتاليست به کار رفته گازوييل با استانداردهاي کيفي مناسب، نفت سفيد با کيفيت خوب يا بنزين با اکتان پايين توليد ميکند.
سيستم نيمه صنعتي بازيافت و تبديل ضايعات
حبيبي درباره نحوه عملکرد سيستم گفت: اين مجموعه شامل يک کوره دوار (روتاري) است که با تنظيم دما و افزودن کاتاليزور فرآيند پيروليز (ذوب مواد در مجاورت حرارت و در غياب اکسيژن) در آن انجام ميشود. سيستم کاملا بسته است و پسماند آن نيز بر حسب نوع خوراک به کار رفته نوعي ترکيب کربني است؛ مثلا اگر خوراک سيستم تاير باشد، دوده، اگر PET باشد، کک و اگر قير طبيعي باشد، ذغال اکتيو است که هر يک از اين پسماندها نيز در صنايع مختلف کاربرد دارند.
حبيبي در پاسخ به اين سوال که ضايعات قبل از ورود به سيستم بايد چه مراحلي را بگذرانند، گفت: سيستم بازيافت و تبديل ضايعات هيدروکربني به صورتي طراحي شده که ميتوان بدون نياز به هيچ گونه آمادهسازي - به جز خرد کردن - ترکيبي از ضايعات را حتي همراه آب و شن و ماسه و فلزات وارد راکتور کرده و محصول مورد نظر را استحصال کرد. از ديگر کاربردهاي سيستم بازيافت ابداعي، جداسازي آب نفتي کشتيها و صنايع کشتيراني و لجن نفتي سر چاههاي نفت است که هيدروکربنهاي آن حاوي مقادير زيادي آب، شن و ماسه است.
وي که معتقد است راهاندازي واحد صنعتي بازيافت ضايعات هيدروکربني و تبديل آن به فرآوردههاي نفتي ضمن رفع بخش قابل توجهي از مشکلات زيست محيطي ناشي از ضايعات هيدروکربني، سودآوري ارزي و ريالي هنگفتي براي کشور به همراه خواهد داشت، درباره روند اجراي طرح و راهاندازي واحد صنعتي بازيافت و تبديل ضايعات به گازوييل به ايسنا گفت: اين طرح به کارگروه تخصصي شرکتهاي تعاوني دانش بنيان ارائه و پس از تصويب در تير ماه 90 مقرر شد که نمونه پايلوت سيستم راهاندازي شود تا پس از حصول اطمينان از کارايي آن طرح جهت دريافت حمايت به بانک تعاون معرفي شود. متعاقب آن واحد پايلوت در مقياس يک صدم با صرف هزينهاي حدود 400 ميليون ريال احداث شد و پس از بررسي و تاييد طرح در 18 ارديبهشت ماه 91 از سوي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري براي دريافت تسهيلات اختصاص يافته به طرحهاي شرکتهاي دانش بنيان به بانک توسعه تعاون معرفي شديم.
وي خاطرنشان کرد: اين طرح 20 تير ماه به تاييد کارشناسان پارک فناوري پرديس رسيد و مقرر شد، دو ميليارد تومان اعتبار به آن اختصاص يابد. با اين حال در شرايطي که منتظر دريافت تسهيلات پيشبيني شده از سوي بانک بوديم، معاونت توسعه مديريت و منابع معاونت علمي و فناري رياست جمهوري طي نامهاي به بانک توسعه تعاون اعلام کرد که با توجه به عملکرد نامناسب بانک در تخصيص تسهيلات، اجراي تفاهمنامه تعاونيهاي دانش بنيان ناموفق بوده و از سوي معاونت ملغي شده است.
سيد رامين حبيبي
حبيبي تصريح کرد: با اين تصميم وضعيت اين طرح کاملا در هالهاي از ابهام قرار گرفته است؛ در حالي که تاکنون حدود 60 ميليون تومان براي اجراي آن و راهاندازي واحد پايلوت هزينه کردهايم. در شرايط فعلي اغلب همکاران طرح دلسرد شده و اميد چنداني به اجرايي شدن آن ندارند و تنها پاسخي که طي اين مدت به ما داده شده اين است که قرار است کار گروهي چهار نفره تشکيل شده و در مورد ادامه يا توقف اعطاي تسهيلات و نحوه آن تصميمگيري شود. يعني عملا تا مدتها خبري از تخصيص تسهيلات مصوب نيست.
وي در عين حال خاطرنشان کرد: اين طرح که به تاييد پارک فناوري پرديس، پارک علم و فناوري کرمانشاه و کانون قير طبيعي رسيده خوشبختانه با استقبال خوب منطقه ويژه اقتصادي پارس مواجه شده و در حال حاضر در حال مذاکره براي اجراي طرح در منطقه هستيم.
ثبت نظر