Fa En سه شنبه 25 اردیبهشت 1403 ساعت 14 و 58 دقیقه

اپیدمی مصرف الکل درراه است

اپیدمی مصرف الکل درراه است

ورود روزانه 2میلیارد تومان مشروبات به کشور

یکشنبه 20 شهریور 1390 ساعت 21:25

هشدار مسئولان در مورد کاهش سن مصرف الکل به 20 سال حاکی از تهدیدی است که پیامدهای خطرناک آن درحال فراگیر شدن است. کارشناسان معتقدند نهادهای مسئول نتوانسته‌اند مضرات استفاده از الکل را از نظر اعتقادی و بهداشتی برای جامعه به ویژه نسل جوان تبیین کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، آمارهای بین المللی نشان می دهد که تعداد معتادان به الکل در جهان 10 برابر معتادان به مواد مخدر  است. این تهدید شامل تمامی کشورها حتی ایران هم می شود.

پس از تصویب قانون مجازاتهای اسلامی مبارزه و برخورد با شرب خمر و عواقب نوشیدن الکل در دستور کار پلیس و دستگاه قضائی کشور قرار گرفت ولی پس از گذشت بیش از سه دهه از تصویب این قانون بر اساس اعلام ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز آمارها نشان می دهد سالانه 730 میلیون دلار مشروبات الکلی وارد ایران شده که از این میان 200 میلیارد تومان (200 میلیون دلار) کشف می شود.

ورود روزانه 2 میلیارد تومان الکل به کشور

هر چند که سرهنگ فتح الله زمانیان رئیس پلیس مبارزه با قاچاق کالا و ارز اعلام کرده است که اطلاعات و آمار دقیقی در رابطه با کشف مشروبات الکلی در دست نیست ولی سردار اسماعیل احمدی مقدم فرماندهی نیروی انتظامی گفته است سالانه 20 میلیون لیتر نوشیدنی الکلی در ایران کشف می شود و پلیس تنها 25 درصد این قاچاق را می تواند کشف کند.

 سردار احمدی مقدم در مقام دبیرستاد مبارزه با مواد مخدر نیز خبر داده که متوسط سن مصرف الکل به 20 سال رسیده و 26 درصد جوانانی که الکل مصرف می کنند سابقه مصرف الکل در خانواده را داشته اند.

سعید معیدفر رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران در این باره می‌گوید: بر اساس یافته‌های یک پژوهش میان یکهزار و 500 دانشجوی 18 تا 24 ساله، 25 درصد دانشجویان مصرف الکل را بدون اشکال می‌دانند که 20 درصد آنها افرادی هستند که در نظرسنجی اظهار کردند که الکل مصرف می‌کنند و 5 درصد بقیه هم گفته اند که در وسوسه مصرف الکل هستند.

این در حالی است که برخی از فروشندگان سودجو با استفاده از الکل صنعتی و تولید “مشروبات تقلبی” همه ساله قربانیان زیادی می گیرند و از دیگر سو، عواقب نوشیدن مشروبات الکلی از جمله تصادفات رانندگی و درگیری های خیابانی بیش از پیش فراگیر شده است حال آنکه اگر از فروش بارهای مشروب که در آنها بطری مشروب چیده شده، در ویترین برخی مغازه های لوکس فروشی تهران و برخی از شهرستانها چشم پوشی کنیم نمی توانیم از آمار مرگ و میر بر اثر مصرف الکل در ایران بدون تفاوت بگذریم.

مشکل قانونی نداریم / جوانان از مضرات الکل بی خبرند

مجازات مصرف مشروبات الکلی موسوم به شرب خمر در نظام کیفری ایران، حد شرعی است و اگر کسی سه بار ولو به مقدار اندک مرتکب این جرم شود، بار چهارم اعدام خواهد شد.

ولی الله حسینی قاضی محاکم کیفری استان تهران در گفتگو با خبرنگار مهر اجرای حدود شرعی را در مورد شرب خمر بسیار قاطع عنوان کرد و گفت: در جرائم مصرف الکل اثبات جرم دچار مشکل است زیرا حتی اگر پزشکی قانونی هم ثابت کند متهم الکل مصرف کرده تا خود اقرار نکند حد اجرا نمی شود مگر اینکه علم قاضی در تشخیص جرم کمک کند و این یک چالش قانونی است.

محمد رضا حبیبی دادستان اصفهان نیز در گفتگو با  خبرنگار مهر از افزایش شرب خمر در کشور ابراز نگرانی کرد و گفت: قانون و مجازاتهای قانونی برای مقابله با شرب خمر و عرضه و فروش الکل بسیار سختگیرانه است ولی نهادهای مسئول و فرهنگ ساز نتوانسته اند مضرات استفاده از الکل را هم از نظر اعتقادی و هم از بعد بهداشتی برای جامعه به ویژه نسل جوان تشریح کنند. در بسیاری از پارتی‌های شبانه جوانان بدون اطلاع و بر اساس وسوسه به سوی مصرف الکل سوق پیدا می کنند و استفاده از الکلها و مشتقات الکلی تاریخ گذشته موجب مسمومیت و حتی مرگ بسیاری از جوانان در سالهای اخیر شده است.

همچنین محمدباقر زفرقندی مدیرکل اسبق سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت  با بیان اینکه مصرف الکل در ایران را نمی‌توانیم انکار کنیم  معتقد است: هر از چند گاه انتشار خبر کشف باندهای قاچاق الکل نیز تاییدی بر وجود هرچند کم‌رنگ این معضل در ایران است.

به گفته وی، غیر از کشف باندهای قاچاق، گزارش مسمومیتهای ناشی از مصرف الکل در بیمارستانها و مراکز درمانی نیز می‌تواند گواهی بر این موضوع باشد. مسمومیتهای جمعی با الکل صنعتی در برخی شهرها و برخی ایام سال مانند نوروز بیشتر است. به‌طور قطع، تقویت باورهای مذهبی در پرهیز از مصرف الکل و همچنین ایجاد انگیزه‌های ملی عوامل موثری در کنترل مصرف الکل است.

تعداد بازدید : 767

ثبت نظر

ارسال