درهمين حال يکي از کارشناسان محيط زيست از سمي بودن ريزگردهاي ناشي از خشکسالي زاينده رود خبر داد. کمال الدين پيرموذن، نماينده مجلس و عضو فراکسيون محيط زيست مجلس، از افزايش فزاينده شيوع انواع سرطان ها به خصوص سرطان حنجره در بين ساکنان استان هاي درگير با پديده ريزگردها خبر داد و گفت:در پي وقوع پديده ريزگردها در طول چند سال گذشته و گسترش ريزگردها در استان هاي مختلف،گزارش هايي از افزايش شيوع سرطان حنجره در بين ساکنان استان هاي غربي، جنوبي و حتي تهران به فراکسيون محيط زيست مجلس رسيده است.
وي باتاکيد بر اين که موج شيوع سرطان به ويژه سرطان حنجره، ساکنان استان هاي غربي،جنوبي و تهران را تهديد مي کند، از کم کاري دولت درخصوص مبارزه با ريزگردها گلايه کرد و گفت:متاسفانه هيچ اقدام عملي و ثمربخشي براي مقابله و حتي کاهش ريزگردها که همه ساله با گرم شدن هوا دامن گير ساکنان استان هاي غربي،جنوبي و مرکزي کشور مي شود، انجام نشده است.پيرموذن گفت:سازمان حفاظت از محيط زيست گزارشي از عملکرد خود در حوزه مبارزه با ريزگردها ارائه نداده است و براساس گزارش فراکسيون محيط زيست، برطرف کردن مشکل ريزگردها پيشرفت فيزيکي نداشته است.
نبود عزم جدي براي مقابله با ريزگردها
اين عضو فراکسيون محيط زيست با گلايه از نبود عزم جدي براي مقابله با ريزگردها در دولت و سازمان حفاظت از محيط زيست گفت:دولت و سازمان حفاظت از محيط زيست حتي در بودجه سنواتي سال ۹۲، براي مقابله با ريزگردها مبلغي درنظر نگرفته بودند. اين درحالي است که فراکسيون محيط زيست پس از مطالعه لايحه بودجه و درقالب طرح پيشنهادي ۵۵ميليارد تومان به مقابله با ريزگردها اختصاص داد.وي افزود:بودجه سازمان حفاظت از محيط زيست در سال جاري نسبت به بودجه سال گذشته کاهش داشت. به نحوي که سال گذشته ۰.۱۸درصد از بودجه کل کشور به حفاظت از محيط زيست اختصاص يافته بود. ولي در بودجه سال جاري تنها ۰.۱۴درصد ازبودجه کل کشور مربوط به حفاظت از محيط زيست است.
نماينده مردم اردبيل در مجلس شوراي اسلامي علت اصلي پديده ريزگردها را عامل خارجي و درکشورهاي عراق و عربستان سعودي دانست و اظهار کرد: متاسفانه برخي افراد و کارشناسان با طرح اين موضوع که ريزگردها منشاء داخلي دارند از منشاء اصلي آن غافل مانده اند، درحالي که علت اصلي پديده ريزگردها کشورهاي خارجي و همسايه به خصوص عربستان و عراق است و تعامل مناسب با اين کشورها، مي تواند بخش عمده اي از مشکلات را برطرف کند.وي اظهار اميدواري کرد: دولت آينده ضمن تعامل سازنده با فراکسيون محيط زيست و بهبود روابط ديپلماسي با کشورهاي همسايه، به برطرف کردن اين مشکل که سال هاست گريبان مردم را گرفته است اقدام کند.
سمي بودن ريزگردهاي ناشي از خشکسالي زاينده رود
درهمين خصوص پرويز کردواني کارشناس ارشد مسائل زيست محيطي و پدر علم کوير شناسي ايران با گلايه از عملکرد سازمان حفاظت از محيط زيست در برطرف کردن مشکل ريز گردها از سمي بودن ريزگردهاي ناشي از خشکسالي زاينده رود خبر داد و به ايسنا گفت: ريزگردهاي زاينده رود ناشي از خشکسالي وباير ماندن زمين هاي کشاورزي است که سال ها در آن ها، از کودهاي شيميايي حاوي فسفر و ازت استفاده شده است.لذا به دليل اين که از ۱۰۰کيلوگرم کود فسفر استفاده شده در کشاورزي تنها ۳۰کيلوگرم آن توسط گياه جذب مي شود و بقيه مواد به سنگ تبديل مي شود خطر آلوده بودن ريزگردهاي سمي به فسفر و ازت سلامت مردم را تهديد مي کند. وي با تاکيد بر اين که مجلس نبايد حتي يک ريال در زمينه مقابله با ريزگردها به سازمان حفاظت محيط زيست بدهدگفت: رئيس سازمان محيط زيست به تازگي اعلام کرده است که "دولت عراق اجازه نمي دهد براي مقابله با ريزگردها در اين کشور کاري انجام دهيم" به همين دليل اين اعتبار ميلياردها توماني را صرف احياي تالاب هاي داخلي خودمان مي کنيم.
در صورتي که اين کار اشتباه است، زيرا بايد براي برطرف کردن مشکل ريزگردها، اساس آن را پيگيري کنيم. وي ادامه داد: هفته گذشته نيز مجلس تصويب کرد ۵۵ ميليارد تومان به سازمان حفاظت محيط زيست، براي برطرف کردن مشکل ريزگردها بدهد که متاسفانه اين مبلغ دردي را دوا نمي کند. اين کارشناس ارشد محيط زيست افزود: پس از آن که دولت عراق براي حل مشکل ريزگردها همکاري نکرد، سازمان حفاظت محيط زيست در داخل کشور اقداماتي انجام داد که از جمله آنها مي توان به استفاده از ماسک هاي فيلتردار مخصوص و استفاده از دستگاه فيلتراسيون در مکان هاي بسته اشاره کرد.
وي افزود: علاوه بر آن قرار شد اعتباراتي را که در اين زمينه گرفتند، براي کارهايي از جمله کاشت درخت در مرزهاي غربي کشور صرف کنند، در صورتي که ريزگردها در ارتفاعات بسيار بالا حرکت مي کنند و اصلا پايين نمي آيند که جنگل ها بر آن تاثيري داشته باشد. علاوه بر آن از زمان کاشت اين درخت ها تا به نتيجه رسيدن شان، حداقل ۱۵-۱۰سال وقت لازم است.
وي که از چهره هاي ماندگار است ادامه داد: علاوه بر آن بارها گفته شده است که ريزگردهايي که از کشور عراق مي آيند، از تالاب هورالعظيم بلند مي شوند، در صورتي که اين گفته کاملا اشتباه است؛ زيرا اين تالاب هم اکنون پر از گياه است و گرد و غبار از سمت غرب عراق ناشي مي شود. وي با بيان اين که ريزگردها در ايران به هيچ وجه منشاء داخلي ندارد و اگر هم باشد، سطح آن در حد همان منطقه است، افزود: منشاء فعلي ريزگردها، غرب کشور عراق، شرق اردن، بيابان شام و قسمتي از عربستان است و ممکن است مقداري از آنها نيز از سمت صحراي آفريقا، به کشور ما حرکت کرده باشد.
ثبت نظر