يک کارشناس خودرو از رشد 10 درصدي هزينه واردات خودرو به کشور خبر داد.
فربد زاوه در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار کرد: از امروز با اجراي طرح جديد و کاهش 45 درصدي تعرفه، نرخ موثر سود و عوارض خودرو به حدود 50 درصد خواهد رسيد اما با توجه به استفاده از نرخ ارز مبادلاتي به جاي ارز مرجع، هزينه موثر واردات خودرو در حوزه حقوق و عوارض گمرکي با افزايشي حدودا 10 درصدي مواجه خواهد شد.
وي ادامه داد: پيش از اين جمع حقوق و عوارض گمرکي هر دلار هزينه شده براي واردات خودرو، 1103 تومان بود که با اجرايي شدن طرح جديد و با در نظر گرفتن نرخ روز اتاق مبادلات و کاهش تعرفه، اين مقدار به 1242 تومان افزايش خواهد يافت.
اين کارشناس خودرو با بيان اينکه با اجراي طرح جديد، عليرغم آنکه ظاهرا تعرفه واردات خودرو نصف شده اما هزينههاي گمرکي واردات افزايش مييابد، خاطرنشان کرد: در حدود دو سال گذشته سهم هزينه گمرکي در قيمت خودرو با توجه به تفاوت نرخ خريد واقعي ارز با نرخ محاسبه گمرک، از حدود 50 درصد به کمتر از 30 درصد کاهش يافته بود ولي با تغيير نرخ محاسبه حقوق و عوارض گمرکي و با توجه به اينکه تنها سود و عوارض گمرکي 45 درصد کاهش يافته و ساير هزينههاي قانوني مانند ماليات و عوارض شمارهگذاري و ماليات بر ارزش افزوده با نرخ جديد محاسبه ميشود، جمعا ميتوان تخمين زد هزينه واردات خودرو حدود 10 درصد افزايش خواهد يافت.
وي درباره برخي اخبار اعلام شده درباره واردات مدل 2013 محصولات هيوندايي و کيا با ارز مرجع، اظهار کرد: منظور سازمان حمايت مصرفکنندگان و توليدکنندگان درباره اعلام نرخ محصولات هيوندايي و کيا با ارز مرجع، محاسبه تعرفه واردات اين محصولات با ارز 1226 توماني بوده است نه تخصيص ارز مرجع براي واردات خودرو.
فربد ادامه داد: طبق قانون براي پرداخت سود، عوارض و حقوق دولتي واردات کالا، نرخ معادل ريالي کالا بايد مشخص باشد به همين دليل بانک مرکزي نسبت به اعلام نرخ معادل ارزش ارزهاي خارجي به عنوان ارز مرجع اقدام ميکند تا گمرکات کشور بتوانند نسبت به تعيين حقوق و عوارض و اخذ آنها از واردکنندگان اقدام کنند.
وي تصريح کرد: بنابراين قيمت اعلامي محصولات هيوندايي و کيا تنها تا زمان محاسبه ارزش کالاها با ارز مرجع به قيمت 1226 تومان براي هر دلار معتبر است و در صورت تغيير آن، اين قيمتها قابل تغيير خواهد بود.
ثبت نظر