Fa En دوشنبه 16 تیر 1404 ساعت 14 و 30 دقیقه

کاهش شتابان قیمت سکه و ارز

کاهش شتابان قیمت سکه و ارز

 شتاب کاهش قیمت در بازار سکه و ارز تند‌تر شد؛

>

سه شنبه 9 اسفند 1390 ساعت 23:1

روز گذشته قیمت‌ها در بازار‌های نقدی و آتی سکه نسبت به ابتدای هفته بیش از 5 درصد افت کرد؛ قیمت نقدی هر قطعه سکه بهار آزادی در بازار آزاد در حالی تا 775 هزار تومان کاهش یافت که در ابتدای هفته در مرز 830 هزار تومان معامله می‌شد. قیمت دلار نیز که شاخص بازار ارز محسوب می‌شود در این دو روز روند نزولی داشت. هر دلار آمریکا ابتدای هفته در محدوده 1900 تومان معامله می‌شد، اما دیروز با 4 درصد کاهش به 1830 تومان رسید. قیمت‌ها در بازار آتی نیز طی دو روز گذشته با کاهش 7 درصدی مواجه شد. کاهش قیمت‌ها در بازار آتی با ریزش تندتری نسبت به بازار نقدی همراه بود. آخرین قیمت سکه برای تحویل در اسفند، 796 هزار تومان ثبت شد در حالی که دو روز پیش این رقم 855 هزار تومان بود. سر رسید‌های اردیبهشت و تیر ماه نیز با شرایطی مشابه اسفند روبه‌رو بودند و افت قابل ملاحظه‌ای را تجربه کردند. روند پرنوسان قیمت‌ها از روز یکشنبه آغاز شد و روز گذشته سرعت بیشتری به خود گرفت. کارشناسان و فعالان بازار دلیل کاهش را انتظارات شکل گرفته در بازار عنوان کرده و معتقدند: بازار منتظر رونمایی از وعده ارزی دولت است که این انتظار به کاهش قیمت‌ها منجر شده است و احتمالا تا زمان اعلام جزئیات سیاست جدید ادامه خواهد یافت.
شتاب کاهش قیمت‌ها تند شد
گروه بازار پول- نوسان 60 تا 90 تومانی قیمت دلار و افت 30هزار تومانی قیمت سکه در بازار روز گذشته باعث شد تا انتظار بازار برای کاهش قیمت‌ها پس از یک دوره ثبات قیمتی در دو هفته گذشته با تاثیر اعلام سیاست جدید تخصیص اعتبارات ارزی کشور گره بخورد و روند کاهش قیمت‌ها در بازار ارز و سکه را تندتر کند.
روز گذشته قیمت سکه با 30 هزار تومان کاهش تا 775 هزار تومان افت کرد.طی دو روز دوشنبه و سه‌شنبه قیمت سکه بیش از 30 هزار تومان کاهش داشته است. در بازار ارز نیز دیروز قیمت دلار در معاملات بین دلالان تا کف قیمت 1815 و حتی 1810 تومان هم رسید اما تا ساعت 5/4 بعد از ظهر تا 1830 تومان افزایش یافت. در این میان با وجود قیمت‌های فروافتاده در بین دلالان ، صرافانی که دلار را به قیمت 1900 تومان خریداری کرده بودند. حاضر به فروش دلار به نرخ زیر 1870 تومان نبودند.
روز گذشته باردیگر تجربه قیمت‌های لحظه‌ای و بی‌ثبات در بازار تکرار شد و مراجع و منابع بازار نیز قیمت‌های بسیار متفاوتی را ارائه کردند. در حالی که قیمت سکه از سوی برخی صرافان 775 تا 790 هزار تومان اعلام می‌شد، برخی مراکز قیمت سکه را 772 هزارتومان هم در پایگاه‌های اطلاع‌رسانی خود درج می‌کردند. قیمت خرید سکه نیز در بازار 750هزار تومان بود که این فاصله قیمتی میان خرید و فروش نشانه انتظار کاهش قیمت در روزهای آتی است.این شرایط در حالی بود که در سطح بازار اغلب دست از داد و ستد کشیدند و فقط به اعلام نرخ بسنده کردند. از بازار طلا نیز خبر رسید که شرایط توقف و افت شدید میزان خرید و فروش در بازار طلا نیز حکمفرماست و به گفته یکی از بنکداران طلا در این روزها فعالان این صنف، بیشتر امانتدارند تا فروشنده و مالک طلا.نوسان قیمت سکه و ارز در حالی روز گذشته شوک قابل توجهی به بازار وارد کرد که تقریبا در 2 هفته گذشته قیمت ارز و سکه به ترتیب در محدوده 1900 تومان و 815 هزارتومان تثبیت شده بود. از این رو افت قیمت‌ها تا سطوح فعلی هیجان بسیاری به بازار وارد کرد و روند کاهشی قیمت را تندتر کرد.طی دو هفته گذشته تقریبا بازار با نبود تقاضای عمده روبه‌رو بوده و به همین دلیل قیمت‌ها در سطوح مشخصی ثابت ماند.اعلام خبر تغییر در تخصیص اعتبارات ارزی به واردکنندگان از طریق تزریق ارز حاصله از صادرات و پیوند بین جریان صادرات وواردات از سوی معاون اول رییس جمهور موجب افت شدید قیمت ارز و به دنبال آن قیمت سکه شد. این خبر که هنوز ابعاد بیشتری از آن منتشر نشده و آیین نامه‌های اجرایی آن تنظیم نشده است، با واکنش قابل توجهی از سوی بازار مواجه شد و با انتظار برای کاهش حجم تقاضا از بازار غیر رسمی روبه‌رو شده و نهایتا نوسان قیمت را درپی داشت.خبر تغییر شیوه تخصیص ارز واردات کالاهای اساسی و مواد اولیه از سوی رحیمی، معاون اول رییس جمهور اگرچه با واکنش منتقدان به ویژه صادرکنندگان روبه‌رو بوده و این کار را غیرعملیاتی دانسته‌اند، اما به گفته برخی منابع آگاه این رویه قابلیت اجرا شدن را دارد و تنها مشکل موجود در این مسیر نحوه حمایت دولت از صادرکننده‌ها برای فروش دلارهای صادراتی خود به نرخ 1226 تومان است.
تئوری مطرح شده در این شیوه که به ظاهر از آن به پیمان سپاری ارزی متداول در دهه 60 تعبیر شده است، شرایطی را فراهم می‌کند که بدون ورود ارز صادراتی به کشور ارتباطی بین صادر کننده و واردکننده فراهم می‌شود و نزدیک به 30 میلیارد دلار ارز صادراتی را در اختیار واردکنندگان قرار می‌دهد و با کاهش تقاضای کل در بازار ارز، چشم‌انداز افت قیمت را رقم می‌زند. تفاوت مطرح شده در این شیوه نسبت به پیمان سپاری ارزی دهه 60 این است که در آن زمان با وجود جنگ تحمیلی، کشور در شرایط تحریم بانکی قرار نداشت اما اکنون نظام بانکی کشور در تحریم است و نقل و انتقال ارز به داخل و خارج از کشور با مشکل مواجه است. از این رو توانایی دولت در انجام این شیوه تقاضای زیادی را از بازار ارز کم خواهد کرد. در این میان راضی کردن صادرکننده به فروش دلارهای خود به نرخ 1226 تومان چالش عمده این رویه است که در صورت وجود راهکارهایی برای تشویق صادر کننده به فروش ارز خود به وارد کننده این مهم قابل تحقق است. کم کردن فاصله ارز مرجع و ارز بازار نیز، هدف دیگر این طرح است که در صورت کاهش نیافتن میزان صادرات قابل دست یافتن است.به گفته منابع آگاه در صورت اجبار صادر کننده‌های دولتی به فروش دلار‌های صادراتی عملا منابع حاصل از صادرات صرف واردات کالاهای اساسی و مواد اولیه خواهد شد.
افت سایر قیمت‌ها در بازار
دیروز در بازار ارز قیمت یورو نیز با افت تقریبا 70 تومانی تا 2530 تومان کاهش یافت. قیمت سایر ارزها نیز پس از دلار آمریکا در سرازیری افتادند. در بازار سکه قیمت سکه طرح قدیم هم 20 هزارتومان افت کرد و به 790 هزا رتومان رسید. نیم سکه 5000 تومان کاهش یافت و ربع سکه 1000 تومان. در این میان قیمت یک گرم طلای 18 عیار بدون اجرت ساخت با 1870 تومان کاهش تا 78 هزار تومان پایین آمد.در بازار‌های جهانی نیز قیمت طلا در اولین روز کاری هفته با 8 دلار کاهش از سطح بسته شده پایان معاملات هفته قبل به 1765 دلار رسید.

   

تعداد بازدید : 1487

ثبت نظر

ارسال