امروز معمولا و عرفا بازار بورس به مکانی گفته میشود که داد و ستد سهام یا کالا در آن انجام میگیرد. اما آنچه که از آن به عنوان سازوکار بورس ارز بیان شده کاملا متفاوت از فضای سهام یا کالاست. برخی از عناصر محوری بورس اصلا در این سازوکار رعایت نمی شود.
>علاوه بر تاکیدی که دولت و بانک مرکزی برای راه اندازی بورس ارز دارند، این اتفاق جدید بهتر است با همه جانبه نگری بیشتر، مطالعات کامل اقتصادی، و مشخص کردن دقیق اهداف توسط دولت صورت پذیرد. در کنار منافعی که این طرح در صورت صحیح اجرا شدن دارد، و می تواند علاوه بر ایجاد شفافیت در بازار نرخ ارز را به نرخ واقعی و تک نرخی شدن نزدیک کند، انتقاداتی چون عدم وابستگی کامل نرخ تعادلی ارز به عرضه و تقاضا، رسمی شدن چند نرخی بودن نرخ ارز، سردرگمی واردکنندگان، اضافه شدن بروکراسی، بر این طرح وارد است.
سـازوکـار بـورس ارز بنا بر اظهارات متولیان
بنا به اظهارات مسئولین مرتبط، در این بورس صادرکنندگان میتوانند ارز خود را در یک بازار قانونمند عرضه کنند. واردکنندگانی که نیاز به ارز دارند نیز خرید خود را در بورس طی مکانیزم شفاف انجام میدهند. بانک مرکزی نیز در صورت لزوم میتواند وارد بازار شود و عرضه و تقاضا را متعادل کند و در واقع به عنوان بازارگردان حاضر شود. اطلاعات خریداران و فروشندگان ثبت میشود و میتوانند همدیگر را به راحتی پیدا کنند و با توجه به شفافیت موجود در بازار، رانت درآن وجود نخواهد داشت.
صادرکنندگان و عرضهکنندگان ارز از طریق بانکها و صرافیها به بورس معرفی میشوند و مشخصات خریداران نیز از طریق سازمان توسعهی تجارت به بورس اعلام میشود و کد معاملاتی دریافت میکنند.در این بازار صرفا خریداران و فروشندگان واقعی ارز حضور دارند و جایی برای سفتهبازان و سوداگران نیست و برنامه این است که به مرور، هرچه تقاضای واقعی وجود دارد را به سمت این بازار سوق داده شود لذا فضایی برای سفتهبازی در آینده باقی نمیماند. در کنار ارز مرجع نرخ دیگری که در بازار شکل میگیرد، نرخ ارز در بورس خواهد بود و نرخ دیگری نباید باشد. لذا بانک مرکزی در مواقع لزوم میتواند وارد شود و بازار را به سمت تعادل حرکت دهد. نرخ ارز در این بازار رقابتی خواهد بود و براساس عرضه و تقاضا تعیین میشود.
ثبت نظر