وابستگی 15 تا 20 درصدي بخش معدن و صنایع معدنی به تجهیزات خارجی باعث شده که دولت با تدوین بسته حمایت از بوميسازی صنایع معدنی و بخش معدن ،از واحدهايی که به هر شکل محصولات صنعتی تولید ميکند که ميتواند ایران را از خرید تکنولوژی خارجی بینیاز کند، حمایت کنند. جزییات این بسته به زودی اعلام ميشود.
به گزارش خبرنگار ما، برقراری دور چهارم محدودیتهای تجاری و مالی از سوی دولتهای غربی باعث شده که دولت حمایت از بخشهای اقتصادی که دارای توانمندی بیشتری برای خودکفايی و کاهش نیاز به خرید و انتقال فناوری خارجی دارد را در اولویت برنامه بوميسازی قرار دهد.
«حسن پلارک» معاون وزیر صنایع و معادن در جمع خبرنگاران اعلام کرد که «ایمیدرو» با تدوین بسته معدنی؛ از همه واحدهایی که توانمندی تولید، خلق یا نمونهسازی تجهیزاتی که کشور را از وابستگی به خارج بینیاز کرده، حمایت خواهد کرد. حمایتها، پس از کسب اطمینان از اهمیت محصول صورت ميگیرد و حتی هزینه نمونهسازی آن را دولت تقبل ميکند.
به گزارش خبرنگار ما، سطح وابستگی ایران در بخش معدن و صنایع معدنی به فناوری خارجی در ایجاد واحدها و راهاندازیهای مجتمعهای تولیدی، متفاوت است، به طوری که در بخش فولاد به طور متوسط 30 درصد، گندلهسازی نزدیک به صفر (100درصد ساخت داخل)، ساخت واحد احیای مستقیم 20 درصد، ساخت کوره بلند حدود 35 درصد، ایجاد واحد مس 30 درصد و... است.
ریس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران در ادامه با اشاره به روند خودکفايی در صنعت فولاد ميگوید: «هم اکنون سقف ظرفیت تولید فولاد در کشور حدود 5/17 میلیون تن است که در انتهای سالجاری با افتتاح واحدهای فولاد هرمزگان، فولاد ارفع اردکان یزد و بهرهبرداری از چند طرح توسعه به سطح 20 میلیون تن ميرسد. همچنین با اتکا به توسعه فناوری داخلی، ظرفیت تولید ایران تا سه یا چهار سال آینده به 46 میلیون تن خواهد رسید.»
مهندس «پلارک» با اشاره به اینکه ایجاد هر واحد فولادسازی با ظرفیت یک میلیون تن، نیاز به حدود 450 میلیون دلار دارد، افزود: «معادل 2/11 میلیارد دلار برای توسعه ظرفیت 46 میلیون تنی سرمایه نیاز است که با توجه به خودکفایي 80 درصدی کشور در این بخش، حدود 9/8 میلیارد دلار از سرمایهگذاری انجام شده، از کشور خارج نميشود.»
فراتر از اعمال قانون حداکثر استفاده از توان داخلی، ایران برای افزایش شتاب بخشیدن به روند بوميسازی، تصمیم دارد در متن قراردادهای جدید احداث واحدهای فولادی، به مساله الزام استفاده از توان داخلی تا سطح و برآورد تکنولوژیکی مورد انتظار برای ایجاد یک واحد در صنایع که همان 80درصد است، اشاره کند.
افزون براین، ایران برای شناخت موقعیت میزان توانمندهای تکنولوژیکی در بخش معدن به منظور پیگیری برنامه خودکفايی که در اين بخش بوميسازی نام گرفته است، ایده برگزاری یک نمایشگاه بزرگ فیزیکی با حضور 500 شرکت و نمایشگاه مجازی با حضور پنج هزار شرکت را دنبال ميکند تا شبکه اجتماعی از توانمندها و نیازمندیهای داخلی را برآورد کند. ایده نمایشگاه از فردا(پنجشنبه) محقق ميشود.
پلارک ميگوید: «اين نمايشگاه از 16 ديماه جاري به مدت شش روز در مصلاي امام خميني(ره) برگزار ميشود و به ارائه دستاوردهاي بومي سازي و خودكفايي بخش صنعت و معدن كشور در خصوص طراحي و ساخت ماشينآلات، تجهيزات و قطعات ميپردازد.» کارشناسان بخش معدن براین باورند که اعتماد دولت به بخش خصوصی برای انتقال، خرید تکنولوژی از شرکتهای خارجی، نمونه سازی و مهندسی معکوس ميتواند مسیر را برای عبور سریع از وابستگی 20 درصدی هموار کند.
ثبت نظر