باشگاه آلومینیوم: اگرچه در حال حاضر زمان مناسبی برای پیشبینی دقیق نتیجه نهایی تاثیرگذاری این طرح جدید بر بازار جهانی آلومینیوم نیست اما تعدادی از تحلیلگران از تلاش دولت چین با هدف تاثیرگذاری دوسویه سخن میگویند. این تحلیلگران معتقدند که ارائه طرح مذکور نه تنها صنعت آلومینیوم داخلی چین را منسجمتر خواهد کرد بلکه امکان افزایش تولید آلومینیوم سبز در این کشور را فراهم کرده و در نتیجه آن، جایگاه نخست کشور مذکور در تولید این فلز حفظ خواهد شد.
به گزارش باشگاه آلومینیوم، پیشبینی میشود ظرفیت تولید آلومینیوم در چین در سال ۲۰۲۵ حدود ۲ درصد رشد را تجربه کند. آنها عنوان کردند که انتظار میرود ظرفیت تولید این فلز در چین در سال ۲۰۲۶ رشدی کمتر از ۲ درصد را به ثبت رساند. با توجه به اینکه اخیرا دولت آمریکا تعرفه ۲۵ درصدی را بر واردات محصولات فولادی و آلومینیومی از تمام کشورها از جمله چین وضع کرد، به نظر میرسد بازار جهانی آلومینیوم با شرایط بسیار پیچیدهای مواجه شده است.
ویژگیهای بارز طرح جدید دولت چین برای صنعت آلومینیوم داخلی
افزایش ظرفیت تولید آلومینیوم سبز با هدف بهبود انعطافپذیری و امنیت زنجیره تامین آلومینیوم، از جمله اهداف مهمی محسوب میشوند که در طرح جدید ارائه شده از سوی دولت چین به آن اشاره شده است. براساس گزارشهای ارائه شده، در این طرح اهدافی دیگر در یک جدول زمانی دو ساله به منظور تقویت زنجیره تامین مواد اولیه صنعت آلومینیوم و بهکارگیری فناوریهای مدرن برای ایجاد نوآوری در تولید پایدار این فلز تعیین شده است.
در این طرح همچنین پیشنهادهایی برای توسعه واحدهای فرآوری آلومینیوم ارائه شده است که شامل افزایش ظرفیت تولید آلومینیوم الکترولیتی به بیش از ۳۰ درصد ظرفیت فعلی، رشد ۳۰ درصدی مصرف انرژیهای پاک در فرایند تولید و افزایش ۱۵ درصدی بازیافت پسماند بوکسیت (گل قرمز) میشود. تمرکز توسعه فناوریهای پیشرفته نیز بر روی راهاندازی واحدهای ذوب کمکربن و واحدهای فرآوری قرار خواهد گرفت که باعث رشد مصرف آلومینیوم در چین میشود.
هدف از چنین اقدامی، تدوین یک چارچوب برای تولید آلومینیوم با کیفیت تا سال ۲۰۳۵ و اطمینان از حفظ جایگاه نخست چین، به عنوان بزرگترین تولیدکننده آلومینیوم در جهان اعلام شده است.
رقابت جهانی بر سر تامین بوکسیت افزایش مییابد
واقعیت امر این است که رقابت میان کشورهای جهان، به ویژه آمریکا و چین برای تامین بوکسیت باکیفیت افزایش یافته است. بر همین اساس، حجم واردات بوکسیت به چین در ۹ ماهه سال ۲۰۲۴ حدود ۲۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن رشد را به ثبت رساند. در گزارشی به نقل از شرکت «S&P Global» اعلام شده است که حدود ۵۷ درصد از بوکسیت مورد نیاز چین از طریق واردات و بیشتر از کشور گینه تامین میشود.
وجود اختلالات در زنجیره تامین، همراه با کاهش قیمت بوکسیت توسط تامینکنندگان بزرگ این ماده معدنی در جهان مانند استرالیا، چین و سایر کشورها را بر آن داشته که به دنبال منابع تامین بوکسیت دیگری باشند. به گزارش نشریه «Forbes»، قیمت سنگ معدن بوکسیت گینه طی سالهای ۲۴-۲۰۲۳ به طور میانگین به حدود ۷۵ دلار در هر تن افزایش یافت که حدود ۵۰ درصد افزایش را نسبت به سالهای ۲۲-۲۰۲۱ نشان میدهد؛ این در حالی بوده که قیمت بوکسیت استرالیا در بازه زمانی مشابه با ۶۰ درصد رشد به ۵۵ دلار در هر تن رسید.
طبق گزارش نشریه مذکور، قیمت آلومینا و آلومینیوم نیز با افزایش ۱۴۰ درصدی در سال ۲۰۲۴ به دلیل اختلالات عرضه و تعطیلی برخی واحدهای فرآوری در استرالیا افزایش را تجربه کرد.
تاثیرات احتمالی طرح جدید دولت چین برای صنعت آلومینیوم داخلی
کاهش ظرفیت تولید آلومینیوم و حذف یارانههای دولتی پرداختی برای صادرات، از جمله مهمترین عواملی به شمار میآیند که باعث کاهش حجم صادرات محمولههای این فلز از مبدا چین طی هفتههای آینده خواهد شد؛ این مسئله در نهایت موجب تاثیر منفی بر قیمت آن در بازار میشود. با ارائه طرح اصلاح صنعت آلومینیوم چین از سوی دولت، فرایند تولید این فلز در کشور مذکور تغییر خواهد کرد و تمرکز بر روی رشد تولید آلومینیوم سبز و استفاده از سنگ معدن بوکسیت باکیفیت افزایش پیدا میکند.
براساس اصلاحات صورت گرفته در طرح جدید، با تقویت ظرفیت تولید از طریق بازیافت، اتکای چین به تامین سنگ معدن بوکسیت با هدف افزایش ۱۵ تنی در تولید آلومینیوم بازیافتی کاهش خواهد یافت. همچنین، بهرهوری انرژی از طریق سرمایهگذاری در برخی فناوریها به منظور کاهش مصرف انرژی و میزان انتشار گازهای گلخانهای در فرایند تولید افزایش مییابد.
حال این سوال مطرح است که تغییرات احتمالی در طرح ارائه شده از سوی دولت چین، چه تاثیری بر بازار آلومینیوم آمریکا خواهد گذاشت؟ در پاسخ باید گفت ایالات متحده آمریکا همانند چین به شدت به واردات بوکسیت متکی است. در همین راستا، حجم واردات سنگ معدن بوکسیت به آمریکا کاهش جزئی را به ثبت رساند. با این حال، این روند کاهشی در سه ماهه چهارم سال میلادی گذشته افت بیشتری را تجربه کرد.
بیشترین حجم واردات بوکسیت به آمریکا از کشورهای جامائیکا و ترکیه انجام میشود. با توجه به سناریوی همیشه در حال تغییر وضع تعرفههای واردات، کاهش سرعت تولید آلومینیوم در چین و اصلاحات صورت گرفته از سوی دولت این کشور ممکن است آمریکا را مجبور به تغییر منبع تامین بوکسیت خود برای جبران کمبود واردات این ماده معدنی کند.
منبع: فلزات آنلاین
برچسب ها
ثبت نظر