Fa En جمعه 12 اردیبهشت 1404 ساعت 1 و 18 دقیقه

وزارت صنایع و معادن در جمع صدرنشینان

وزارت صنایع و معادن در جمع صدرنشینان

سازمان خصوصی‌سازی از سال 80 یعنی قریب به 10 سال پیش متولی فروش اموال دولتی است به عبارت دیگر این سازمان 10 سالی است که از جانب دولت وکیل است که دارایی‌هایش را به قیمت مناسب از طریق مزایده‌، مذاکره و بورس به‌فروش برساند.

سه شنبه 30 آذر 1389 ساعت 18:27

در تمام این سال‌ها هم متولی واگذاری‌ها متهم ردیف اول تاخیر در واگذاری‌ها و در نتیجه محقق نشدن بخشی از بودجه بوده که ناظر بر کسب درآمد از محل فروش شرکت‌های کوچک و بزرگ دولتی و واریز آن به خزانه کشور است. ‌به‌عنوان مثال براساس بودجه کل کشور، سازمان خصوصی‌سازی موظف است امسال 524 شرکت دولتی را بفروشد و از محل این فروش ها، دوهزار و 500 میلیارد تومان به حساب خزانه دولت واریز کند و به‌جز این پنج‌هزار میلیارد تومان دیگر را به پیمانکارانی که از دولت طلبکارند بپردازد. اما آنطور که در آخرین گزارش این سازمان آمده رقم محقق شده با میزانی که در پیش‌بینی‌ها آمده فاصله معناداری دارد با استناد به گزارش سازمان خصوصی‌سازی، در هشت ماهی که از سال‌جاری سپری شده مجموع سهامی که از مالکیت دولت خارج شده چهار‌هزار و 666 میلیارد تومان ارزش داشته که سهم شرکت‌های صدر اصل 44 از این میزان چهارهزار 583 میلیارد تومان است. از سوی دیگر با وجود اینکه در سال 85‌، دو‌هزار و 173 میلیارد تومان به ارزش سبد سهام عدالت افزوده شده و در دو سال بعد از آن هم به ترتیب سبد سهام عدالت 17 هزار و 743 میلیارد تومان و 14 هزار و 293 میلیارد تومان با ارزش‌تر شد اما در جدول تقسیم سهام قابل واگذاری، سهم سبد سهام عدالت از کل واگذاری‌های دو سال 88 و 89 صفر بوده یا دست‌کم هنوز رقمی در این خصوص اعلام نشده است.

رد دیون؛ صفر

در‌خصوص رد دیون هم وضع بر همین منوال است‌. سازمان خصوصی‌سازی سال 86 بیش از دو‌هزار و 748 میلیارد تومان سهم را بابت دیون دولت واگذار کرد این رقم در سال بعد از آن به سه‌هزار و 124 میلیارد تومان رسید و در سال 88 هم پنج‌هزار و 914 میلیارد تومان ثبت شد با این‌همه با توجه با خالی ماندن ستون بخش عمومی غیر‌دولتی (‌رد دیون‌) در جداول خصوصی‌سازی، ظاهرا طلبکاران دولت هیچ رقمی را بابت طلب خود دریافت نکرده‌اند. نکته دیگر اینکه در دوره مورد بررسی سازمان خصوصی‌سازی، یعنی از سال 84 تا 30 آبان 89 بیشتر فروش‌های این سازمان از طریق بازار سرمایه انجام شده است.

یکه‌تازی بورس

بر‌اساس این گزارش‌، سازمان خصوصی‌سازی در سال 84 بخشی از سهام شرکت‌های دولتی به ارزش 45 میلیارد تومان را در بورس تهران فروخت میزان فروش سهام دولتی در سال بعد از آن در تالار شیشه‌ای به دو‌هزار و 478 میلیارد تومان رسید. سال 86 هم واگذاری‌های سازمان خصوصی‌‌سازی در بازار سرمایه 17 هزار و 113 میلیارد میلیارد تومان ارزش داشت‌. به هر حال با توجه به واگذاری‌های 14 هزار و 517 میلیارد تومانی در سال 88 و با احتساب فروش سهام شرکت‌های دولتی به ارزش دوهزار و 375 میلیارد تومان در هشت ماهه امسال از سال 84 تا آخر آبان‌ماه 89 ارزش واگذاری‌های سازمان خصوصی‌سازی در بورس تهران 51 هزار و 903 میلیارد تومان ارزش داشته به عبارت دیگر 4/72 درصد از کل فروش‌های این سازمان در بازار سرمایه صورت گرفته است.

این در حالی است که در همین بازه زمانی 2/27 درصد از کل واگذاری‌های سازمان خصوصی‌سازی به ارزش 19هزار و 516 میلیارد تومان از طریق مذاکره به‌دست بخش خصوصی‌سازی رسیده است. دست آخر اینکه از ابتدای سال 84 تا پایان آبان‌ماه 89 واگذاری‌های سازمان خصوصی‌سازی از طریق بورس‌، مذاکره و مزایده در سه قالب بلوکی‌، تدریجی و ترجیحی در مجموع 71هزار و 671 میلیارد تومان ارزش داشته است. این در حالی است که مبینی، معاون بودجه معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی ریاست‌جمهوری همین چند روز پیش اعلام کرد که انتظار می‌رود تا پایان سال 80 درصد از اهداف بودجه 89 در تحقق درآمدهای حاصل از خصوصی‌سازی محقق شود.

به این ترتیب این سوال مطرح می‌شود که اگر در هشت ماه سال نیمی از پیش‌بینی‌‌ها هم محقق نشده آیا در چهار ماه باقی‌مانده امکان تحقق 80 درصد از پیش‌بینی‌ها وجود دارد؟

کارنامه وزارتخانه‌ها

بر‌اساس این گزارش در میان وزارتخانه‌های دولت بدترین نمره را وزارت آموزش و پرورش از سازمان خصوصی‌سازی گرفته و مردود شده است. وزارت نفت هم که تا همین سه سال پیش چشم اسفندیار واگذاری‌ها بود و متهم به تعلل تعمدی می‌شد در حال حاضر شاگرد اول خصوصی‌سازی است. ارزش واگذاری سهام نفتی از سه میلیارد تومان در سال 84 به 15 هزار و 831 میلیارد تومان در سال 86 رسید در سال 87 هم بخش دیگری از سهام نفتی به ارزش 16 هزار و 316 میلیارد تومان فروش رفت بعد از این صعود قابل توجه و به دنبال توقف واگذاری زیرمجموعه‌های وزارت نفت سهم این وزارتخانه از کل واگذاری‌ها دوباره به سه‌هزار و 821 میلیارد تومان نزول کرد تا با احتساب هزار و 228 میلیارد تومان واگذاری در هشت ماه امسال ارزش کل واگذاری‌های نفتی از سال 84 به رقم 37 هزار و 206 میلیارد تومان برسد.

تعداد بازدید : 853

ثبت نظر

ارسال